• Home /
 • All news /
 • News title: Tržište rada se u 2021. oporavilo, a potražnja za radom je premašila čak i pretpandemijske brojke

Tržište rada se u 2021. oporavilo, a potražnja za radom je premašila čak i pretpandemijske brojke

 • MojPosao.net
 • |
 • Published: 4.1.2022. 0:00:00

financial informations about money and capital markets, stocks, shares, bonds, indexes, investment funds, forex, cryptocurrencies, bitcoin, interest rates, commodities, oil, petrol, fuel, gold, silver, ZSE, LJSE, BSE, BLSE, SASE, MNSE, MSE, technical analysis, fundamental analysis, HT, RIVP, ADRS, ERNT, ZB, MAIS, ZABA, PBZ, KRKA, Alkaloid

Analizom cjelokupnog tržišta rada, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao, primjetan je trend rasta potražnje za radom i oporavka tržišta rada od posljedica koronakrize.

Na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, tijekom 2021. objavljeno je više od 74 tisuće oglasa za posao, što je čak 42% više u odnosu na prošlu godinu i 8% više u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

Na oglase je pristiglo više od 1,5 milijuna prijava posloprimaca, odnosno 6% više nego prošle godine i 21% više nego 2019. godine.

Usprkos tome što početak godine nije djelovao obećavajuće zbog prilično rigoroznih epidemiloških mjera koje su bile na snazi u siječnju i veljači, a koje su ograničile kretanja u gospodarstvu, pod utjecajem ublažavanja mjera u ožujku dolazi do oporavka tržišta rada i osjetnog rasta u broju natječaja za slobodna radna mjesta koji je nastavljen sve do kraja godine. Čak štoviše, zahvaljujući velikoj potražnji za radnom snagom u drugoj polovici godini, ukupan broj objavljenih oglasa za posao je premašio i brojke iz rekordne, pretpandemijske 2019. godine. 

Koncem prošle godine, u pokušaju predviđanja što možemo očekivati u godini pred nama, direktor portala MojPosao, Igor Žonja, rekao je kako vjeruje da će „2021. biti godina rasta, ali najranije od drugog kvartala, te kako ćemo vrlo vjerojatno izgubiti prvu polovicu godine na cijepljenje i izbore, što  će se odraziti na cijelo društvo“.

Srećom, upravo to se u konačnici i dogodilo. Nakon što je više od godinu dana potražnja za radom bila u osjetnijem ili blažem padu, zahvaljujući rastu broju oglasa koji je krenuo na proljeće i nastavio se sve do danas, možemo reći kako se tržište rada u potpunosti oporavilo od posljedica koronakrize.

„Ova povoljna kretanja odraz su poprilično uspješne turističke sezone i nešto kasnijeg sezonskog zapošljavanja nego što je to inače slučaj te se već neko vrijeme u Hrvatskoj traži 'radnik više'“, poručuje Žonja.

Najtraženiji konobari, trgovci i skladištari

Bez obzira na turbulencije na tržištu, među najtraženijim zanimanjima u 2021. i dalje dominiraju zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje. Udio oglasa u ovim kategorijama nešto se povećao u odnosu na prošlu godinu. 

Najtraženija zanimanja u 2021. bila su: konobar (barmen), prodavač (trgovac), vozač, skladištar, kuhar, programer te radnik u proizvodnji. 

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Najveća ponuda zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

 • Prodaja (Trgovina) - 16% oglasa 
 • Turizam i ugostiteljstvo - 15% oglasa 
 • Proizvodnja i zanatske usluge - 13% oglasa 

Najveća potražnja (broj profila) zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

 • Prodaja (Trgovina) – 18% profila
 • Administrativna zanimanja – 15% profila
 • Turizam i ugostiteljstvo – 11% profila

*U jednom oglasu/životopisu moguće je naznačiti više kategorija zaposlenja

U odnosu na prošlu godinu najveći rast broja oglasa zabilježen je u kategoriji Ljudski resursi (+130%) i Arhitektura (+127%), dok je u odnosu na 2019. najveći rast zabilježen u kategorijama Graditeljstvo, geodezija, geologija (+51%) te Zdravstvo, socijalni rad (+46%).

Rad na neodređeno

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2021. godini oglasi za rad na neodređeno činili su 73% ukupnog broja oglasa, što je gotovo isto kao i prošle godine u istom periodu. Oglasa za rad na određeno bilo je 53%, isto kao i prošle godine. 

Djelatnici za sezonski posao tražili su se u 6% oglasa, dok se 3% oglasa odnosilo na studentske poslove.

*Oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto. 

S druge strane, 49% posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, dok ih je 24% zainteresirano za rad na određeno. Također, 7% tražitelja posla bilo je zainteresirano za honorarni rad, a gotovo jednak broj posloprimaca (njih 7%) je iskazalo interes za sezonskim zaposlenjem. 

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom 

Tijekom 2021. poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 51% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj. 

*Oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više stupnjeva obrazovanja za isto radno mjesto.

S druge strane, 56% posloprimaca je u svojim online životopisima (u Bazi profila na MojPosao) kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Broj oglasa i broj životopisa u kojima se navodila visoka stručna sprema iznosio je 28% oglasa i 13% životopisa. 

U 31% oglasa tražilo se poznavanje engleskog jezika, u 8% njemačkog, a ostali jezici su manje zastupljeni. 

Radno iskustvo je traženo u manje od polovice oglasa (42%), i to u prosjeku 2 godine i 4 mjeseca što je isto kao i prošle godine. 

Najviše oglasa je u Zagrebu

Preko polovice oglasa (52%) odnosilo se na Zagreb i zagrebačku županiju, nakon čega slijede priobalne županije: Primorsko-goranska (12%), Šibensko-kninska (12%) te Istarska (10%) županija.

Tijekom 2021. godine poslodavci su objavili više od 3.000 oglasa za poslove u inozemstvu, što je 58% više nego prošle godine i čak 73% više nego 2019. godine. 

Najviše oglasa u inozemstvu objavljeno je za rad u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.


Analysis

capital, money, market, vijest, analiza, interview, jutarnji list, večernji list, poslovni dnevnik, bloomberg, bbc, investing, burza, fond, tečaj, dionica, obveznica, indeks, nafta, zlato, srebro, nafta, euro, dolar, HNB, NBS, CBBIH, bank, stock, fund, delnica, sklad, vzajemca,bond, Hrvatska narodna banka, alkaloid, krka, HT, ADRS, ZABA, ZB, RIVP, ERNT, INA, ZSE, LJSE, BSE, MNSE, MSE, SASE
Featured News

Zanimiva delnica: Schlumberger

Schlumberger je največji svetovni dobavitelj opreme in storitev za naftna in plinska podjetja. Poslujejo na več komplementarnih segmentih. Letno investirajo največ med vsemi podjetji v segmentu dobaviteljev opreme in storitev naftnim in plinskim podjetjem s ciljem, da lahko ponudijo svojim strankam večino opreme in storitev, ki jo te potrebujejo pri svojem poslovanju.

To bo verjetno...

Read...

capital, money, market, vijest, analiza, interview, jutarnji list, večernji list, poslovni dnevnik, bloomberg, bbc, investing, burza, fond, tečaj, dionica, obveznica, indeks, nafta, zlato, srebro, nafta, euro, dolar, HNB, NBS, CBBIH, bank, stock, fund, delnica, sklad, vzajemca,bond, Hrvatska narodna banka, alkaloid, krka, HT, ADRS, ZABA, ZB, RIVP, ERNT, INA, ZSE, LJSE, BSE, MNSE, MSE, SASE
Featured News

Zanimiva delnica: Procter & Gamble

Procter & Gamble (v nadaljevanju PG) je bil ustanovljen leta 1837. Od takrat je eden največjih proizvajalcev izdelkov za potrošnike. Na leto ustvari več kot 76 milijard dolarjev prihodkov. V svojem portfelju imajo 21 vodilnih blagovnih znamk, ki letno ustvarijo več kot eno milijardo dolarjev prodaje. PG je leta 2012 podjetju Kellogg prodal Pringles, svojo zadnjo prehransko blagovno znamko....

Read...

capital, money, market, vijest, analiza, interview, jutarnji list, večernji list, poslovni dnevnik, bloomberg, bbc, investing, burza, fond, tečaj, dionica, obveznica, indeks, nafta, zlato, srebro, nafta, euro, dolar, HNB, NBS, CBBIH, bank, stock, fund, delnica, sklad, vzajemca,bond, Hrvatska narodna banka, alkaloid, krka, HT, ADRS, ZABA, ZB, RIVP, ERNT, INA, ZSE, LJSE, BSE, MNSE, MSE, SASE
Featured News

Zanimiva delnica: Equinor

Equinor je norveško integrirano naftno plinsko podjetje. Glavna polja ima v Norveškem morju, severno in zahodno od obale. To obmocje je bogato z nafto in plinom, ki sta osnova norveškega gospodarstva. Leta 2020 so dosegali povprecno dnevno proizvodnjo 2,1 milijona sodov ekvivalenta nafte in plina, od tega nafta predstavlja 54-odstotni delež. Dokazanih rezerv imajo za pet milijard sodov (od...

Read...